dragana ognjenovic belgrade
 

home lines: • d.o. • simply • software • d.o. home stores art biography actual contact

 

 

 
 

art

Beside fashion design Dragana Ognjenovic is working in jewelry, design, theatre costumes, graphic design, enterior design…

Muzej nauke i tehnike – Beograd i Galerija „Zvono“

02.12.2016

DRAGANA OGNJENOVIĆ


OTISCI/SKLAPANJE/RASKLAPANJE/UTISCI

Performansom „Otisci/Sklapanje/Rasklapanje/Utisci“ Dragana Ognjenović, modna dizajnerka i slikarka, koristeći tehnike stvaranja odevnog predmeta, zvuk i video rad, ukazuje na složeni proces oblikovanja ličnog i društvenog identiteta.

OTISAK JE ONO JEDINSTVENO I UNIKATNO ZA SVAKO ŽIVO BIĆE I SVAKI PREDMET NA PLANETI

Prostor Galerije, dimenzije i atmosferu, definišu elementi performansa – procesi rasklapanja i sklapanja modnog događaja. Uz zvučnu podlogu i video rad, posetioci postaju belo platno na koje se otiskuju elementi performansa, mentalni zapis koji menja njihov tok memorije, ostavljajući na i u njima jedinstveni otisak i utisak koji može da proširi identitet posetioca.

U uvodu u performans orguljašica Olga Đorđević izvela je kompoziciju J. S. Baha Tokata i Fuga u de-molu. Ova kompozicija je dobar primer vrhunskog kontrapunktskog rada – veštine sjedinjavanja više glasova prema zakonima harmoničnosti. Slične veštine se koristi i u modnom dizajnu.

Modni dizajn je umetnost primene dizajna i estetike, kao i savremene tehnologije i nauke, na odeću i odevne detalje, nastao pod uticajem kulturnih, socijalni i društvenih okolnosti. Uslovljen je konstrukcijom do koje se dolazi vizuelnim promišljanjem, planiranjem, proračunavanjem, projektovanjem i izradom, a uključuje sklapanje, rasklapanje i ponovno sklapanje u trodimenzionalnu formu – odevni predmet. Prilikom procesa konstruisanja nastaju razni otisci na radnim površinama.